MDF Tesis Sularının Arıtımı ve Su Geri Kazanımı


MDF Nedir? 

MDF; termomekanik olarak odun veya diğer lignoselüozik hammaddelerden elde edilen liflerin, sentetik yapıştırıcı ilavesiyle belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra oluşturulan levha taslağının sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle elde edilen bir üründür.

Nasıl Üretilir?

MDF üretimi için, sert ve yumuşak ağaçlardan elde edilen yongalar buhara tabi tutulup defibratörden geçirilerek ağaç liflerine dönüştürülür. Sonra bu lifler kurutularak tutkal, parafin ve sertleştirici gibi birleştirici maddeler eklenir. Birleştirici maddeleri karıştırılan lifler, daha sonra serme işlemine tabi tutulur. Bundan sonra yapılan ön presleme işlemi sırasında lif tabakaları yaklaşık yarı kalınlığa inecek biçimde sıkıştırılır, kenarları traş edilip düzeltilir ve ebatlandırılır.

Bunu izleyen sıcak presleme aşamasında ise yüksek sıcaklık ve büyük basınç altındaki lifler ve birleştirici maddeler tam kaynaşıp setleşerek istenilen kalınlıkta levhalar haline gelirler. Üretimin son aşaması sıcak presten çıkan levhaların soğutulması ve zımparalanarak kusursuz bir yüzey kazandırılması işlemidir. Üstün nitelikli lif levha MDF artık her çeşit üretimde kullanılmaya hazırdır.

MDF Çeşitleri

Kullanım yerine göre: İnce MDF (1,8-3 mm kalınlıkta), kalın MDF, rutubete dayanıklı, açıkta kullanılan, yangına dayanıklı ve mobilya yapımında kullanılanlar olarak sınıflandırılabilir.

Özgül ağırlıklarına göre: Hafif lif levhalar(yumuşak), orta sert lif levhalar ve sert lif levhalar

MDF'nin Özellikleri

MDF aslında sert lif levha ile yonga levhanın üstün özelliklerinin kombine edildiği bir levha ürünüdür. Fiziksel ve mekaniksel özellikleri ile masif ağaç malzemeye alternatif olarak kullanılmaya imkan sağlar.Yüzey yoğunluğunun yüksek ve az pürüzlü olmasıyla, levha yüzeylerine her çeşit lake, boya ve vernik gibi sıvı yüzey işlemleri uygulanabilmektedir.MDF levhalarının yüzeyleri her türlü laminat, reçine emdirilmiş kağıt, folyo ve ahşap kaplama ile kaplanabilir.MDF’nin kenarları son derece düzgün ve sıkı olup, masif çıta yapıştırılmadan lambazıvana açılabilmekte ve her türlü profil verilebilmektedir.

MDF’nin bir diğer üstün yanı ise eğilme direnci, elastikiyet modülü, vida ve çivi tutma gücünün yüksek olmasıdır.

MDF üretiminde geri kazanılan liflerden üretilen levhaların, aynı koşullarda hemen hemen birincil liflerden üretilen liflerle aynı fiziksel ve mekanik özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Bu durum lif geri kazanımına önem veren MDF üreticileri için, aynı kalitede daha fazla üretim yapabilmek anlamına gelir.

İçerisinde lif ihtiva eden atıklar hem katı atık sorununu çözerek çevreye bırakılacak atık miktarını azaltmada önemli bir rol oynamakta, hem de geri dönüşümden kazanılan lifler sayesinde proses verimini artırmaktadır.

MDF BYR Kimya Know-How ve Patentli Teknolojisi

MDF tesis sularının arıtımı; MDF üretim tesislerinden kaynaklanan atık sulardan membran prosesler ile su ve lif geri kazanımının yapıldığı, sıfır deşarj yaklaşımını benimseyen yenilikçi ve özgün bir teknolojidir.

Borusan Mannesmann
Genmak Alüminyum
Alka Group, Kocaeli
Marmara Birlik, Bursa

Haberler

Friday, October 9, 2015
Yeni Web Sitemiz Yayında...

Referanslarımız

Kastamonu Entegre, Kocaeli
Rafineri Atıksularından Su ve Lif (Hammadde) Geri Kazanımı......
Plastifay, İstanbul
Ftalat Üretimi Atıksuyundan Membran Sistemi İle Su Ve Alkol Geri ...

İletişim Formu

Daha temiz bir
dünya için!